Eudald Carbonell

Prehistoriador i llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (1976), es va doctorar en geologia de l’Quaternari a la Universitat Pierre et Marie Curie Paris VI (1986) i en geografia i història a la Universitat de Barcelona (1988). Col·laborador de el Consell Superior d’Investigacions Científiques, el 1988 es va incorporar com a professor a la Universitat Rovira i Virgili (fins al 1991), delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona, actualment Universitat Rovira i Virgili d’on és catedràtic de prehistòria des de 1999. Des aquesta institució va impulsar un equip d’investigació interdisciplinari que es va materialitzar en la creació d’l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) en 2004, que va dirigir fins a 2015. Ha realitzat nombroses excavacions en jaciments europeus i africans, entre les que destaquen les de Atapuerca, des de 1978, sota la direcció d’Emiliano Aguirre, a qui va succeir el 1991 conjuntament amb José María Bermúdez de Castro i Juan Luis Arsuaga, i la de l’Abric Romaní, que dirigeix ​​des de 1983. És patró fundador i vicepresident de la Fundació Atapuerca.

És autor d’un gran nombre de treballs, entre d’altres, l’article publicat a la revista Science, conjuntament amb altres membres de l’equip d’Atapuerca, amb el títol A Hominid from the Lower pléistocène of Atapuerca, Spain: possible Ancestor to Neanderthals and Modern Humans (1997), en què presentava l’Homo antecessor, el qual situava en una data bastant anterior a l’establiment dels homínids a Europa.

Destaca també com a divulgador i autor de nombrosos assajos en què exposa la seva visió de la condició humana, influïda per la seva formació de paleoantropòleg i per una ètica de el progrés humà basada en el marxisme. Ha estat nomenat professor distingit de la Universitat Rovira i Virgili (2003), i és membre de l’Capítol espanyol de el Club de Roma i de l’Acadèmia de Ciències de Nova York. El 1997 li va ser concedit el premi Príncep d’Astúries en representació de l’equip d’Atapuerca. L’any 2000 va rebre la Medalla Narcís Monturiol a el mèrit científic, lliurada per la Generalitat de Catalunya, i el 2009 va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura

#FENTLINDI